Kanada'nın Quebec City kentinde yapılan Uluslararası Olimpiyat Komitesi toplantısından beklenen haber geldi.

İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları için yaptığı adaylık başvurusu kabul edildi. İstanbul'un yanı sıra Tokyo ve Madrid'in adaylık başvurusu da kabul edilirken; Bakü ve Doha'nın adaylık talepleri reddedildi.

İstanbul, 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapabilmek için Tokyo ve Madrid ile yarışacak.

İstanbul, 2020 için en şanslı kent olarak ön plana çıkıyor. IOC üyelerinin kafasını karıştıran tek nokta, Türkiye'nin 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı düzenlemeye de aday olması. Ancak Quebec'te bulunan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Hasan Arat, IOC yönetim kuruluna, Türkiye'nin önceliğinin olimpiyat olduğu konusunda net mesajlar gönderdi. Arat, "Türkiye için olimpiyat oyunlarına ev sahipliği hakkını kazanmak en büyük ödül. Bu her zaman bizim önceliğimizdi ve hiçbir şey değişmedi" ifadelerini kullandı.

Quebec'te bulunan Türk heyetine milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu ve milli voleybolcu Neslihan Darnel de destek verdi...

5. kez adaylık başvurusu yapan İstanbul'un ardından en büyük favori Tokyo... Ancak birçok IOC üyesinin hala deprem ve tsunami felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Japonya'ya Asya kıtasının 2018 Kış Olimpiyat Oyunları’na da ev sahipliği yapacak olması nedeniyle mesafeli yaklaştığı ifade ediliyor.

Adaylığını ilk açıkladığında favori gösterilen Madrid ise İspanya'daki derin ekonomik kriz nedeniyle kan kaybetti. İtalya'nın başkenti Roma'nın ekonomik gerekçelerle adaylığını çekmesi, benzer sorunlar yaşayan Madrid'in de şansını azaltmış görünüyor.

Quebec'teki toplantıdan çıkan kararla İstanbul, Tokyo ve Madrid 17 aylık bir yarışa başlamış oldu. IOC, 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak kenti eylül 2013'te Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te açıklayacak.